Excursie Transrarau
24/7
Suport Clienti
Se viziteaza:
Ziua 1- Brasov-Roman-Hanul Ancuței- Suceava- Dragomirna- Sucevița (400 km
Cu bucurie și entuziasm, începem călătoria noastră în autocar, îndreptându-ne către Suceava, unde vom descoperi minunile istorice ale regiunii. Prima oprire ne poartă către Cetatea de Scaun a Sucevei, o ctitorie impresionantă a lui Petru I Mușat, consolidată mai apoi de Ștefan cel Mare. Construită la sfârșitul secolului al XIV-lea în apropierea orașului medieval Suceava, cetatea a fost reședința principală a domnilor Moldovei timp de aproape două secole. Astăzi, este recunoscută ca un monument istoric de nivel național. Ansamblul arhitectonic medieval, format din castel și ziduri de apărare, a fost restaurat și completat într-un amplu proiect de finanțare desfășurat în perioada 2011-2015. Astfel, cetatea își recâștigă aspectul impunător, intrând în legendă, dar păstrându-și și subtila strălucire princiară din trecut.
În anul 2016, Cetatea Sucevei găzduiește prima expoziție permanentă, ilustrând teme de mare interes pentru public. Printre acestea se numără cea mai cuprinzătoare prezentare a armelor medievale din Moldova, blazoanele domnilor și boierilor din secolele XIV-XVII, precum și Tezaurul medieval al Moldovei. Lapidariul oferă pentru prima dată o imagine completă a Cetății Sucevei, evidențiind sistemele constructive și decorația arhitecturală, dominate în secolul XV de variatele teme ale goticului. Elementele de utilitate domestică medievală, precum sobele de teracotă, surprind prin combinația elegantă dintre motivele decorative locale și cele central-europene. O noutate în expoziție o reprezintă sistemele multimedia cu tematică istorică medievală și proiecțiile video legate de istoria cetății, aducând un aer modern în contextul istoric.
După această incursiune în trecutul glorios al Cetății Sucevei, ne așteaptă timp liber pentru a ne bucura de servirea prânzului. Apoi, continuăm călătoria către Marginea, unde vom vizita un atelier de ceramică neagră. Drumul ne poartă apoi spre Sucevița, unde avem privilegiul de a explora Mănăstirea Sucevița.
Mănăstirea Sucevița, monument istoric de seamă al țării, datează de la sfârșitul secolului al XVI-lea. Aflată în satul Sucevița, la sud-vest de Rădăuți, mănăstirea se integrează armonios în orașul Suceava, important centru economic al României, și într-un nod important de drumuri. Complexul mănăstirii impresionează prin îmbinarea armonioasă dintre arhitectură religioasă, de apărare și civilă, pictură, sculptură în piatră și lemn, precum și exemple de artă decorativă religioasă. Mănăstirea reprezintă o dovadă a continuității tradiției autohtone din veacurile XV și XVI, fiind un simbol al dăinuirii în timp.
Istoria Mănăstirii Sucevița, cunoscută prin tradiție și confirmată de cercetările arheologice, este strâns legată de familia Movileștilor. Începută într-un modest schit de lemn atribuit călugărului Pahomie, așezarea monahală, denumită astăzi Sucevița, ia amploare printr-o biserică din zid construită la sfârșitul secolului al XVI-lea de către Gheorghe Movilă. Acesta, cel mai mare dintre frații Movilă, a devenit mitropolit al Moldovei după ce a îmbrăcat haina călugărească la mănăstirea Probota. Inițial o mănăstire de proporții modeste, Sucevița a fost zidită cu cheltuiala întregii familii Movilești, devenind ulterior o emblemă a acestei ilustre familii boierești.
Cu aspectul unei cetăți medievale dat de zidurile fortificate care delimitează perimetrul complexului, Sucevița își întâmpină astăzi vizitatorii cu ecoul unei istorii multiseculare. Unicitatea monumentului este dată și de pictura exterioară, a cărei strălucire a rezistat aproape patru secole vremurilor și intemperiilor. Prin aceasta, alături de celelalte monumente din nordul Moldovei, Mănăstirea Sucevița reprezintă un valoros reper în istoria artei universale.
ZIUA 2 : SUCEVIȚA – MOLDOVIȚA – CABANA RARĂU – GURA HUMORULUI – VORONEȚ – Brasov(415)
După savurarea micului dejun, ne îndreptăm către Pojorâta, oprindu-ne pentru o scurtă vizită la Mănăstirea Moldovița. De la Pojorâta începem să urcăm pe drumul alpin Transrarău, cu destinația Cabana Rarău, unde ne așteaptă și prânzul. Șoseaua Transrarau a fost declarată al treilea cel mai frumos drum alpin din România, după Transalpina și Transfăgărășan, și cu siguranță merită acest loc în clasament.
Acest traseu străbate masivul Rarău și se numără printre drumurile situate la altitudini impresionante, oferind priveliști care te lasă fără cuvinte. Cu câțiva ani în urmă, drumul era plin de gropi și extrem de îngust, ceea ce făcea dificilă explorarea lui. Însă, în 2014, drumul a fost extins și reabilitat, iar astăzi asfaltul este pur și simplu impecabil. Cunoscut și sub denumirea de Drumul Comorilor, Transraraul poate fi străbătut cu bicicleta sau chiar pe jos.
Una dintre legendele asociate acestui loc spune că în 1541, Petru Rareș și-ar fi adăpostit familia și avere în hoardele tătare din Munții Rarău. Urmați de invadatori, Doamna Elena, soția lui Petru Rareș, și fiul lor s-ar fi adăpostit într-o peșteră pentru a se ruga, iar pietrele uriașe ar fi căzut peste locul în care comoara era ascunsă, acoperind și hoții. Aici, turiștii au timp liber pentru fotografii și pentru a admira peisajul minunat. Continuăm călătoria spre casă după o ultimă oprire la Mănăstirea Voroneț, renumită pentru picturile sale și, desigur, pentru albastrul de Voroneț, o culoare unică în lume.
Mănăstirea Voroneț este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Bucovina și face parte din Patrimoniul UNESCO al României. Cunoscută și sub numele de “Capela Sixtină a Estului”, Mănăstirea Voroneț impresionează prin picturile sale deosebite. Plasată într-un cadru natural minunat, mănăstirea emană liniște, fiind înconjurată de ziduri înalte și umbroase.
Construită în satul Voroneț, mănăstirea reprezintă una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare. Aceasta a fost ridicată pe locul unde exista o biserică de lemn, iar Ștefan cel Mare a construit mănăstirea ca semn de recunoștință față de pustnicul Daniil Sihastru. După înfrângerea de la Războieni din 1476, Ștefan a cerut sfatul pustnicului cu privire la continuarea sau nu a luptei. Daniil Sihastrul l-a sfătuit să continue luptele cu turcii, prevestind că va obține victoria, iar evenimentele au dovedit că avea dreptate. În memoria acestei victorii, domnitorul a construit Mănăstirea Voroneț.
Mănăstirea a devenit un important centru de credință și cultură în Moldova medievală încă din timpul domniei lui Ștefan cel Mare și după anul 1488. În 1547, Grigore Roșca, vărul lui Petru Rareș, a adăugat pridvorul închis de la vest, pe peretele căruia a pictat celebra Judecată de Apoi de la Mănăstirea Voroneț. Cu toate acestea, Voroneț este una dintre puținele biserici care au suferit cele mai puține modificări față de forma originală.
Servicii incluse in pret
Transport autocar
Trasnport cu autocar clasificat pentru turism.
Cazare hotel
Cazare la hotel de 3 stele.
Ghid insotitor
Ghid insotitor pe toata perioada.